+359 55 632 858 stefka.zagorova@gmail.com

За Обзор

Разположение

Курортът Обзор се намира на границата между областите Варна и Бургас. Отдалечен е на 65 км от Варна, на 74 км от Бургас и на 37 км от Несебър към чиято общинска система принадлежи. На практика разполага с две близки летища – летище Варна и летище Бургас.
Разположен е в залив, който започва на север от нос Св. Атанас, а на юг достига до Еминската планина. За превръщането му в перспективен курорт допринася не само неговото разположение край морето, а и богатите възможности за морелечение.
След долината на река Луда Камчия, билото на Стара планина достига долината на река Двойница. По нея планината завършва край курорта Обзор. Еминската планина е една от последните вериги на Стара планина. Тя е широка 600 м и ниска на места под 400 м. Спуска се стръмно към долината на река Хаджийска и завършва в Черно море със стръмна скала, висока 60 м на нос Емине. Между Обзор и нос Емине се намира Иракли със своите девствени плажни ивици.

Природни ресурси

Природата в Обзор е уникално съчетание от море и планина. Източна Стара планина хидрографски е свързана с Черно море. Към него се насочва и устието на р. Двойница, която се влива в морето северно от Обзор. Макар в миналото да са я наричали Суха Камчия, реката не пресъхва никога. Низината при нейното устие е влажна и много плодородна.
Растителните видове са изключително разнообразни: широколистни – дъб, габър, а в усойните и влажни места – бук. В непосредствена близост с курорта изобилстват разкошни гори от липа, които са особено приятни в периода на цъфтеж. В района растат ценни видове билки, диворастящи и плодни дръвчета.

История

Обзор е град с близо 3000 годишна история. Траките създали тук свое селище, наречено Навлохос. По-късно гръцки заселници му дали името Хелиополис – слънчев град. Когато през 1 в. пр.н.е. римляните завладели града, построили там храм на Юпитер и прекръстили града на Теополис – божи град. Известно време е българска крепост, наречена Козяк, а по време на Османското владичество е прекръстен на Гьозекен. Сегашното си име носи от 1936г.
Днес в малкия парк на съвременния град са изложени останки от колони, капители и статуи от римския храм на Юпитер.
В близост до къща за гости Загорови се намира Историческият музей на града, който може да бъде посетен дори късно вечерта.
Нос Емине е разположен на 14 км южно от Обзор. Тук се намира морски фар и останки от древната българска крепост Емона. Легендата разказва, че в селцето Емона се е родил тракийският цар Рец, участвал в Троянската война, според Омировата „Илиада“.

Курорт

Плажната ивица на курорта е дълга около 10 км и широка 20-60 метра. Смята се, че това е най-дългия плаж на нашето Черноморие.
Благодарение на дългата си плажна ивица и прекрасните си условия за туризъм, градът се е превърнал в привлекателна морска дестинация. В многото уютни крайбрежни ресторанти и заведения за бързо хранене, може да се насладите на кулинарни специалитети и изискана храна при добри условия и разумни цени.
В Обзор се намира и една от най-големите дискотеки по нашето черноморие – Спейс клуб където може да прекарате незабравими мигове в приятна обстановка.

Забавления:

Отидете на плаж и се насладете на мекия пясък и слънчевите лъчи. Рразгледайте културните и природни забележителности на града. Разходете се и се запознайте с изключителната природна красота на това райско кътче.
Може да се разходите и да разгледате културните и природни забележителности на града и посетете нос Емине, Иракли и нос Св. Никола.

Град Обзор е отличен избор за тези които искат да се насладят на тихо и спокойно морско летовище с великолепни плажове, свеж въздух, спокойно море и красиви околности.

  Контакти

  Къща за гости Загорови
  гр.Обзор
  ул."Отец Паисий" 5
  +359 55 632 858 / +359 889 646 431

  Времето